Museale presentatie bij de opera 'Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen'
Van 28 juli t/m 29 augustus
In de museale presentatie bij de opera 'Va Pensiero: de Eufraat en haar verhalen' nemen wij u mee in het verleden van de oevers van de Eufraat. Van het oude Mesopotamië naar de jaren zeventig waarin de opgravingen langs de Eufraat plaatsvonden tot aan de erfgoedresten vandaag de dag. Maurits van Loon, de oprichter van Museum Van Loon, was professor in de prehistorie en archeologie van West-Azië en deed in de jaren zeventig onderzoek naar gebieden in het oude Mesopotamië, het huidige Syrië. Er vinden vele veranderingen plaats in dit gebied, maar er is één constante: de rivier de Eufraat blijft altijd stromen. Aan de hand van drie thema’s waarin de rivier de Eufraat een hoofdrol speelt, vertellen wij hoofdstukken uit de historie over de rol van Syrisch erfgoed. De thema’s zullen zijn: ‘De Eufraat en Maurits van Loon’, ‘De Eufraat en de opgravingen’ en ‘De Eufraat en zijn verloren erfgoed’.
In de jaren zeventig is Maurits van Loon begonnen met het leiding geven aan een internationaal archeologisch team om archeologische vondsten langs de Eufraat veilig te stellen in verband met de Tabqa dam die in de rivier ter hoogte van Raqqa werd gebouwd, waardoor vindplaatsen onderwater zouden komen te staan. In deze presentatie krijgt u een indruk hoe een veld-archeologische expeditie eraan toe ging, hoe collega's tegen Maurits van Loon aankeken en hoe zijn passie voor het eeuwenoude erfgoed probeerde over te dragen aan de volgende generatie.
De opgravingen die werden gedaan, waren die van stadsgemeenschappen. Het was in de jaren zeventig relatief nieuw om niet alleen onderzoek te doen naar erfgoedresten van monumentale bouwwerken, maar ook naar archeologische vondsten uit het dagelijks leven van de gewone mens. In de presentatie zijn een aantal van deze objecten te zien. Ook krijgt u een beeld van de archeologische ruïneheuvels (Tell) van de teams van Maurits van Loon en het werk waar Maurits van Loon als archeoloog op voortbouwde.
Helaas brak in 2010 de oorlog in Syrië uit. In 2014 riep IS Raqqa uit tot de hoofdstad van het Kalifaat. In 2017 verklaarden de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) Raqqa weer officieel vrij. Na de oorlog werd zichtbaar hoeveel schade het eeuwenoude culturele erfgoed van Syrië was aangedaan. Objecten van duizenden jaren oud zijn vernietigd of vermist. Een periode van herstel en verzoening is echter aangebroken. De wederopbouw van het archeologisch Raqqa Museum staat hier haast symbool voor. De expositie wordt afgesloten met beelden van deze wederopbouw en de vormgeving van een nieuwe betekenis aan het Syrische erfgoed.
Foto: Diederick Meijer