Verlengd! herstory – vrouwen, verhalen, verandering
Museum Van Loon x Atria
Wegens succes is de tentoonstelling herstory – vrouwen, verhalen, verandering in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, verlengd! Verhalen uit de geschiedenis worden veelal verteld aan de hand van mannen; vrouwen kwamen niet of nauwelijks aan het woord. In deze tentoonstelling zetten we vrouwen center-stage en vertellen we samen met Atria herstory. De tentoonstelling is verlengd t/m 30 september.
Verhalen uit de geschiedenis worden nogal eens verteld aan de hand van mannelijke hoofdrolspelers. De rol die vrouwen speelden in de loop van de geschiedenis blijft daarmee onderbelicht. Museum Van Loon hangt vol met portretten van vrouwen, elk met een eigen verhaal. In herstory – vrouwen, verhalen, verandering leren we een aantal van deze vrouwen uit de 19de en 20ste eeuw beter kennen. Atria plaatst hun verhalen – ingebed in een welgesteld sociaal milieu – in een bredere maatschappelijke context. Scenes uit de levens van vrouwen tonen gezamenlijk hoe zij verandering bewerkstelligden in hun eigen omgeving; illustreren hoe mede door hun handelen de tijdgeest veranderde; en laten zien hoe geschiedschrijving langs vrouwelijke lijn een impactvolle toevoeging vormt op de bestaande mannelijke narratieven.
De verhalen worden geschetst aan de hand van portretten, foto’s, persoonlijke objecten en boeken. Zoals het verhaal van de non-conformistische Antoinette de Bach-Van Loon. Wanneer het aankwam op de liefde trok ze zich niks van de regels aan. Toen ze erachter kwam dat haar echtgenoot vreemdging, ging ze haar eigen weg en scheidde ze van hem. Begin 20ste eeuw was het heel ongebruikelijk om te scheiden, pas na 1971 werd het door een wetswijziging gemakkelijker om een huwelijk ongedaan te maken en het aantal scheidingen verdubbelde. Of Lydia Kater (1869-1937), de kokkin van de familie Van Loon, die meer dan 40 jaar de keuken runde aan Keizersgracht 672. Tegelijkertijd streed tijdsgenoot Lizzy van Dorp voor de rechten en plichten van dienstboden en werkgeefsters en schreef het gelijknamige boek in 1914. En Johanna Borski-van de Velde. Na de dood van haar man in 1814, een tijd waarin de zakenwereld werd gedomineerd door mannen (Johanna mocht zelf niet eens naar de beurs), zette zij zijn handelshuis voort. Historische verhalen worden aangevuld met de huidige vrouwelijke generaties Van Loon.
De tentoonstelling herstory – vrouwen, verhalen, verandering stond gepland om op Internationale Vrouwendag, 8 maart, open te gaan. Helaas hebben we door de verlenging van de landelijke lockdown de tentoonstelling moeten uitstellen. Hopelijk mogen we binnenkort onze deuren weer voor u openen!
Deze tentoonstelling is tevens een voorbode richting een grote tentoonstelling over vrouwen die gepland staat voor het najaar van 2024. In deze tentoonstelling komen naast verschillende historische vrouwen ook vrouwen van nu aan het woord.
Edo Dijksterhuis schreef een recensie over de tentoonstelling in het Parool. Lees deze hier.
Video
Bekijk hieronder de video waarin collega Merel Krot meer verteld over de tentoonstelling bij Nieuw Amsterdam in Pakhuis de Zwijger.
Met dank
De tentoonstelling is tot stand gekomen met de steun van Stichting Gifted Art en Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.